Jesteś tutaj: Start / Jadłospis

Jadłospis

 

Znalezione obrazy dla zapytania JADŁOSPIS

                                                         

Jadłospis 

Pyszne i zdrowe posiłki witaminowe :)

DZIEŃ

ŚNIADANIE

ZUPA

DRUGIE DANIE

ALERGENY

18.03.2024r 

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem, parówki z szynki, pomidor, papryka, rukola herbata z cytryną, jabłko

Zupa kapuśniak z ziemniakami i kiełbaską, na wywarze mięsno-warzywnym z natką pietruszki (seler).

Makaron z białym serem, cukrem wanilinowym z dodatkiem borówek i brzoskwiń, kompot owocowy, owoc

Białko mleko krowiego, gluten, seler, białko jaja

WTOREK 19.03.24r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem, wędlina wieprzowa , mozzarella, ogórek, sałata zielona, rzodkiewka, kawa zbożowa na mleku, herbata malinowa, jabłko

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i zacierką na wywarze warzywnym z natką pietruszki( seler). Zabielana, alergie bez zabielania

Kotleciki mielone, pieczone, ziemniaki,  surówka z marchewki i pory, kompot owocowy, owoc.

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja,

ŚRODA 20.03.24r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem , zupa mleczna- kaszka manna z syropem malinowym, borówki, banan, nutella-wyrób własny, herbata miętowa, jabłko

Zupa krem z pomidorów z dodatkiem suszonych pomidorów z grzankami, na wywarze warzywnym z natką pietruszki.

Gulasz z szynki wieprzowej, kaszotto - kasza  bulgur, gryczana,  surówka z białej kapusty i marchewki, kompot wieloowocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja,

CZWARTEK 21.03.24 r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem , pasta z makreli (jajko, ser żółty) ze szczypiorkiem, roszponka, pomidor koktajlowy, ogórek, herbata z cytryną, jabłko

Zupa ryżowa na wywarze drobiowo- warzywnym z natką pietruszki(seler).

Fasolka po bretońsku,(kiełbaska olchowa, boczek), purre z kalafiora i ziemniaka,  kompot wieloowocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler, białko jaja, ryba

 

PIĄTEK

22.03.24r

Chleb pszenno-żytni, graham z masłem , wędlina krakowska podsuszana, ser żółty- salami, ogórek, kiełki, papryka, oliwki zielone, herbata z dzikiej róży, jabłko

Zupa szczawiowa z jajkiem i ziemniakami na wywarze drobiowo-warzywnym z natką pietruszki. Zabielana, alergie bez zabielania.

Pierogi z białym serem i śmietaną, surówka z marchewki i jabłka , kompot owocowy, owoc

Białko mleka krowiego, gluten, seler ,białko jaja,

Woda dla dzieci dostępna jest z dystrybutora na holu przedszkolnym

Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od placówki.

Zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym, zaleca się spożywanie 4-5 posiłków dziennie (włącznie z posiłkami poza placówką). 

W przedszkolu posiłki powinny pokrywać 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.

Dziecko w naszym przedszkolu ma zapewnione śniadanie, owoc po śniadaniu , obiad i podwieczorek.

Śniadanie

8:00 grupy I i II

8:30 grupy III i IV

9:00 owoc, warzywo świeże

Zupa

11:00 grupy I i II

11:30 grupy III i IV 

Drugie danie: 

13:30 grupy I i II

14:00 grupy III i IV

Podwieczorek

 Po obiedzie każde dziecko otrzymuje podwieczorek są to najczęściej owoce, ale również ciastka i batoniki zbożowe, soczki, serki, jogurty.

Za żywienie dzieci w naszym przedszkolu odpowiedzialna jest pani Maria Dońska intendentka Przedszkola nr 9, która zajmuje się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci. Jadłospisy układa zgodnie z zaleceniami dietetyków. O ich przestrzeganie w państwowych przedszkolach dba Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna (sanepid), która przeprowadza kontrole oceniające m.in. przedszkolne jadłospisy.

Podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu

  • każdy główny posiłek w przedszkolu musi zawierać produkt będący źródłem białka zwierzęcego (może to być mięso lub nabiał).
    W jego składzie musi się również znaleźć owoc lub warzywo;
  • ważne jest urozmaicenie posiłków. To znaczy, że na obiad nie podaje się kilku ciężkostrawnych potraw (np. zupy grochowej i bigosu) lub dać przyrządzonych tą samą techniką kulinarną (np. smażonej ryby i frytek). Ideałem jest posiłek lekkostrawny z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw;
  • w przedszkolnych posiłkach przeważać muszą pokarmy zmuszające do żucia, aby dziecko nauczyło się prawidłowo żuć.
  • przedszkolne menu uwzględnia bieżącą porę roku i wykorzystuje owoce
    i warzywa sezonowe, bo to one zawierają najwięcej witamin i składników mineralnych. 
  • w jadłospisie przedszkolnym uwzględnia się również dzieci alergiczne dla których przygotowywane są specjalne posiłki eliminujące alergeny;
  • placówka zapewnia dzieciom stały dostęp do źródlanej wody pitnej (na holach znajdują się dystrybutory z wodą).

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Norma na energię na poziomie umiarkowanej aktywności fizycznej u dzieci w wieku do 3 lat wynosi 1000 kcal, u dzieci 3 – 6 letnich zapotrzebowanie energetyczne szacuje się na poziomie 1200-1400 kcal. Intendentka dba również o kaloryczność posiłków,a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm powinna ona wynosić ok. 600 kalorii i choć liczba ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku. Sanepid sprawdza również, czy dziecko otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych (min. białka, witamin i składników mineralnych) oraz czy posiłki nie są przesalane. Jeśli zauważy jakiekolwiek nieprawidłowości, wydaje intendentce odpowiednie zalecenia (np. prosi o ograniczenie spożycia cukru czy słodyczy i podawanie większej ilości surowych warzyw).

Zasady higieny w przedszkolu

W celu uniknięcia zatruć, w Przedszkolu nr 9 są przestrzegane zasady higieny:

  • zaopatrzenie robi się tylko w sprawdzonych sklepach i hurtowniach. Kupowane są produkty znanych producentów, z ważnym terminem przydatności do spożycia;
  • dba się o czystość: kucharki używają zmywarki z funkcją wyparzania, oddzielnych desek do krojenia mięsa, warzyw czy pieczywa, a dzieci przed każdym posiłkiem muszą umyć ręce;
  • próbki wszystkich posiłków przechowuje się przez 48 godzin (w razie zatrucia bada je sanepid).